Haai Expo Maastricht

Van 26 juni 2016 tot 15 januari 2017 is de expositie ‘HAAI’ in het Nauurhistorisch Museum Maastricht te bezoeken.

Haaien boezemen angst in. En toch zullen de meesten van ons deze dieren nooit in hun natuurlijke leefomgeving aanschouwen. Zijn de nagelbijt momenten uit de film ‘Jaws’ (1975) debet aan deze vrees? Wie zal het zeggen? Die angst is echter nergens goed voor! We zouden haaien juist met bewondering en respect moeten benaderen. Hun plek binnen de voedselketen is onbetwist – het zijn de beste opruimers en schoonmakers van de zeeën en oceanen. Eigenlijk is dat al meer dan 300 miljoen jaar het geval …

In deze tentoonstelling staan haaien, roggen en rat- of draakvissen uit de huidige zeeën en oceanen centraal, maar komen ook fossiele soorten aan bod. We kennen meer dan 1130 recente soorten haaien en roggen. Hoe zit het met dat ijzersterke ontwerp, hoe voelt een haaienhuid en hoe zit het met die tandwisseling? Grote sprongen in de evolutie worden in kaart gebracht en lang uitgestorven haaien- en roggen soorten uit onze contreien passeren de revue, inclusief de voorloper van de witte haai die hier ruim 12 miljoen jaar geleden rondzwom. Maar we tonen ook voorbeelden van wat wij, als mens, nu aan het doen zijn met deze dieren. Een flink aantal soorten wordt met uitsterven bedreigd. Laten we onze angst omruilen voor respect, bewondering en bescherming.

Bezoek de website van de expo ‘HAAI’ hier.

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance