Aruba

arubamap

Met 193 km² is Aruba het kleinste, droogste en meest winderige eiland van de ABC eilanden. In tegenstelling tot haar zustereilanden is Aruba deel van het continentaal plat van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Deze nabijheid maakt de flora en fauna van het eiland heel anders dan van de andere eilanden.

Aruba heeft bijzondere geologische kenmerken zoals gigantische rotsblokken van tonaliet, grotten en spelonken. Het is terecht beroemd vanwege haar lange zandstranden en sterke passaatwinden die het eiland een paradijs voor windsurfers, maar tegelijkertijd een uitdagende leefomgeving voor planten en dieren maken.

Bijzondere leefomgevingen

Het verrassend gevarieerde landschap op dit kleine eiland vormt het leefgebied voor de meest zeldzame ratelslangsoort van de wereld: de Arubaanse Ratelslang of Cascabel (Crolatus unicolor), die vooral voorkomt in het Nationaal Park Arikok. Ook de inheemse holenuil of Shoco is in het park te vinden. In het zuidelijke deel van het eiland werken kustlagunes bekleed met mangroven en uitgestrekte zeegrasbedden als een magneet voor zeeschildpadden. Ze vormen daarnaast een belangrijke basis van de voedselketen voor de rest van het onderwaterleven op Aruba.

Beschermde gebieden

Het Nationaal Park Arikok, een natuurgebied van 32 km² (7,907 hectare) groot en gelegen in het noordoostelijke  gedeelte van Aruba, is officieel opgericht in 1995. Het beschermde gebied omvat ongeveer 17% van het totale landoppervlak van Aruba.

De stichting Nationaal Park Arikok beheert het park sinds 2003. Arikok is aangewezen als nationaal park om de flora en fauna, geologie en de historische overblijfselen die er nog aanwezig zijn te beschermen en behouden. Er is een grote geologische variëteit in het park: ruige heuvels van de vulkanische  Aruba lavaformatie, mysterieuze rotsen van kwartsdioriet en tonaliet, en kalksteenrotsen van fossiel koraal.
De twee hoogste heuvels op het eiland liggen in het park. Het zijn de Cero Jamanota (188 meter) en Cero Arikok (176 meter), waaraan de naam van het park ontleend is.

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance