Sint Eustatius

statiamap

St. Eustatius of Statia is een vulkanisch eiland met twee zeer verschillende landschappen. De zuidoost punt van het eiland is een enorme, 600 meter hoge, slapende vulkaan: The Quill. De vulkaan is dicht begroeid met bos en is vaak gehuld in wolken die gunstige omstandigheden creëren voor het nevelwoud. De lager gelegen noordelijke heuvels zijn gevormd door een geërodeerde dode vulkaan en hebben een droger, meer savanneachtig klimaat, waardoor zij een compleet andere begroeiing en fauna hebben. De stranden bestaan uit zwart, vulkanisch zand. De enige stad, Oranjestad, bevindt zich aan de luwe zijde van het eiland en staat bekend om haar veilige haven die er vroeger voor heeft gezorgd dat St. Eustatius een welvarend handelscentrum was.

Bijzondere leefgebieden

De krater van The Quill is begroeid met altijd groen bos waar orchideeën, varens, mossen en torenhoge kapokbomen met spectaculaire steunwortels groeien. De kraterrand van The Quill is begroeid met nevelwoud en secundair regenwoud, waar de meest opvallende bomen de balsembomen zijn, met hun karakteristieke enorme luchtwortels. Onder water bezit St.Eustatius een netwerk van mooie en goedbewaarde ‘patch’ riffen en uitbundige stellages van het zeldzame zwarte koraal. De riffen vormen het leefgebied van talrijke grote vissoorten, kreeften en verschillende soorten zeeschildpadden.

Beschermde gebieden

The Quill/Boven Nationaal Park, opgericht in 1997, beslaat 5,4 km² inclusief beide weelderige bossen van The Quill en vijf van de drogere noordelijke heuvels van het eiland (“Boven”). Het park bevat bijna alle van de 482 soorten wilde plantensoorten die zijn gevonden op St. Eustatius.

Het Statia Onderwater Park, opgericht in 1996, omvat de gehele kustlijn tot een maximum van 3 kilometer uit de kust. Het bevat twee actief beheerde zeereservaten waar het verbod op visserij en ankeren heeft geholpen om de visstand van karakteristieke soorten te vertienvoudigen. Het onderwaterpark heeft op veel plaatsen meer dan 50% koraalbedekking en herbergt een overvloed aan soorten zoals zeepaardjes, roggen, haaien en zeeschildpadden. St. Eustatius bevindt zich op de migratieroute van de bultrugwalvissen.

© Copyright 2015
Dutch Caribbean Nature Alliance